Groei

Het is onmogelijk een achterstand te hebben op je eigen ontwikkeling.
De natuur heeft het allemaal prima geregeld en weet wanneer het tijd is om te groeien en wanneer het tijd is om te rusten. Natuurlijk zijn er belemmerende factoren die de ontwikkeling van een kind in de weg kunnen staan zoals: honger, oorlog, drugsverslaafde ouders of mishandeling. Maar net zoals niet iedere bloem uitgroeit tot een zonnebloem of een klaproos, groeit niet uit ieder kind een academicus of een thuiszorgmedewerker. Simpelweg omdat klavers, korenbloemen, madeliefjes en distels ook prachtige bloemen zijn die dankzij hun diversiteit de natuur allemaal op hun eigen wijze dienen en ook nog eens het landschap mooi kleuren.

Iedere ouder weet dat het ene kind met tien maanden kan staan en voorzichtig de eerste stapjes zet, terwijl het andere kind met veertien maanden de wereld nog kruipend verkent. En toch zijn ze allebei kind, net zoals de zonnebloem en het madeliefje allebei bloem zijn.
In de natuur krijgen alle bloemen gelijke kansen om te groeien. De natuur vindt het ook prima dat niet alle bloemen op hetzelfde moment tot bloei komen en staat toe dat ze allemaal verschillende kleuren mogen hebben, verschillende hoogtes mogen bereiken en hun eigen bijdrage mogen leveren. Dat zouden wij onze kinderen toch ook moeten gunnen?
Is een zonnebloem een betere bloem omdat ie groter is dan het madeliefje? Is de klaproos een betere bloem omdat ie een mooiere kleur heeft dan de paardenbloem?

Om in deze metafoor te blijven: ons onderwijs streeft ernaar van alle kinderen zonnebloemen te maken. Twee keer per jaar meten we de lengte en het aantal pitten van onze “kind bloemen”. Alle zonnebloemen krijgen een A-I score, alle madeliefjes een E-V omdat ze te klein bevonden worden en geen pitten hebben. Hun schoonheid en hun functionaliteit voor de natuur worden over het hoofd gezien. Ook het madeliefje maakt een groei door en steekt energie in het worden van een zo mooi en gezond mogelijk madeliefje om de bodem optimaal te kunnen verzorgen door haar vermogen kalk aan te maken en geneeskrachtige eigenschappen te ontwikkelen die de mens kunnen helpen bij huiduitslag, koorts of problemen met de spijsvertering (www.plantaardig.nl). Hoe saai zou ons landschap worden met alleen maar zonnebloemen? En hoeveel kunstgrepen moeten we uithalen om het grasland of onszelf gezond te houden zonder madeliefjes?

GISSKID opteert voor het meten van groei van ieder afzonderlijk kind ten opzichte van zichzelf. In metaforische zin: de groei van het madeliefje wordt gemeten in millimeters, die van de zonnebloem in centimeters, waarbij de talenten van beide bloemen een belangrijke rol mogen spelen. En bij de meting wordt ook rekening gehouden met het jaargetijde en de bloeitijd van de bloem.

Het zou toch te zot voor
woorden zijn om de zonnebloem te verwijten dat het sneeuwklokje al wel durft te bloeien in januari terwijl de zonnebloem nog veilig in de grond wacht op de juiste omstandigheden om tot bloei te komen?

Plaats een reactie